آموزشی.اطلاعات مفید علمی . سوال های درسی . تدریس ریاضی

فایده وضرر های باکتری ها5

تاریخ:پنجشنبه 20 بهمن 1390-08:48 ب.ظ

تهیه مطالب (همکاری دانش آموزان پنجم عدالت دانشگاه اضفهان)

باکتری ها هم مانند همه ی جانداران دیگر به غذا، اکسیژن، آب، جای کافی و دمای مناسب

  نیاز دارند. اگر همه ی این ها برای باکتری ها آماده باشند،می گوییم محیط زندگی آنها

مساعد است. پس به سرعت تولید مثل می کنند و زیاد می شوند امّا باکتری ها یک نوع

توانایی هم دارند که به کمک آن می توانند در محیط های نامناسب تا مدت زیادی زنده بمانند.

اگر به جانوران یا گیاهان مدت کوتاهی غذا یا اکسیژن نرسد می میرند اما باکتری ها در این

  موقع، پوسته ی سختی در اطراف سلول خود تشکیل می دهند و زندگی نهفته و آرامی را

در داخل آن پوسته ادامه می دهند.به این حالت باکتری، هاگ گفته می شود.

بعضی ازهاگ ها ، می توانندسال ها زنده بمانند و وقتی دوباره شرایط زندگی برای آن ها

 مساعد شد به صورت باکتری های فعال در آیند.

مثلاً باکتری مولد بیماری کزاز که در خاک است، هاگ تولید می کند و زمانی که وارد بدن

انسان می شود، با مساعد شدن شرایط، فعال می گردد و یا بعضی از باکتری ها ممکن است

 در ضمن تهیه ی کنسرو(به علت حرارت ندادن کافی) از میان نروند.

چنین باکتری هایی درغذای داخل قوطی دوباره فعال می شوند و سمی بی رنگ و بیمزه،

امّا بسیار قوی تولید می کنند.

 بقیه در ادامه مطلب

فایده ها و ضرر ها

بر خلاف تصور بسیاری از افراد،بیشتر باکتری ها مفیدند و تنها تعداد کمی

از آن ها مضرند. اگرچه بعضی از باکتری‌ها عامل فساد مواد غذایی و بیماری هستند؛ اما بسیای از باکتری‌ها مفیدند. بشر قرن‌ها از فواید باکتری‌ها در زندگی خود استفاده کرده است. باکتری‌ها در تهیه و پردازش فرآورده‌های غذایی و شیمیایی و هم‌چنین در شناسایی و استخراج معادن و پاکسازی محیط زیست کاربرد دارند. مواد خوراکی مانند ماست، پنیر و سرکه حاصل فعالیت باکتری‌های تخمیرکننده است. استون و بوتانول مواد شیمیایی هستند که انواعی از باکتری‌های گونهی کلستریدیوم آن‌ها را می‌سازند. باکتری‌های شیمیواتوتروف برای تخلیص عناصر معدنی مانند مس

اورانیوم کاربرد دارند. هم‌چنین باکتری‌ها در پاکسازی آب‌ها و خاک‌های آلوده به آلاینده‌های نفتی و شیمیایی کاربردوسیعی دارند.

 باکتری‌های داخل روده برای ما خیلی از ویتامین‌ها را می‌سازند که خود بدن قادر به ساختن آنها نیستند. هرچند که برخی از باکتری‌ها هم برای ما مضر هستند.

 از بادکتری های مفید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- باکتری هایی که در ریشه ی گیاهانی مانند یونجه، شبدر، نخود و لوبیا زندگی می کنند   و می توانند گاز نیتروژن موجود در هوا را بگیرند و آن را به گیاه بدهند.

2-  باکتری هایی که در تهیه ی ماست، پنیر، سرکه و الکل استفاده می شوند.

3- باکتری هایی که با تجزیه ی بدن جانوران و گیاهان، تولید کود وگیاه خاک می کنند.

این گروه ، مواد آلی را اکسیده می‌کنند. این مواد آلی از تجزیه بافتهای گیاهی یا جانوری در خاک بدست می‌آیند. این موجودات از انرژی آزاد شده برای سنتزهای خود استفاده می‌کنند.

روش تهیه ماست: یك لیتر شیر را به جوش آورید و آن را حدود دو دقیقه در حالت جوش آرام نگه دارید. دهانه ظرف را ببندید و صبر كنید تا شیر خنك شود و به دمای 40 درجه برسد. در این دما اگر یك قطره شیر را روی پوست پشت دست خود بچكانید، نباید احساس كنید كه هنوز داغ است. حالا یك قاشق ماست كه قبلا آن را خوب به هم زده اید، در داخل شیر بریزید، شیر را در ظرفی از جنس چینی یا ملامین كه گرما را زود از دست نمی دهد بریزید. پارچه ای به دور این ظرف ببندید تا شیر هم چنان گرم بماند. ظرف شیر را در جایی كه تكان نمی خورد قرار دهید. حدود هشت ساعت صبر كنید. در این مدت، باكتری های ماست ساز كه لاكتوباسیل نام دارند زیاد می شوند و شیر را به ماست تبدیل می كنند

 ضررها:

بیماری زایی میكروب ها:

بعضی از میكروب ها برای بدست آوردن محیط مناسب ممكن است وارد بدن انسان، گیاه، یا جانوران شوند. در این حالت میكروب را انگل و جانداری كه میكروب وارد بدنش شده است میزبان نام دارد.
میكروب ها در درون بدن میزبان رشد و تولید مثل و حتی مواد سمی هم تولید می كنند و به سلول های میزبان آسیب می زنند در این حالت بیماری میكروبی بروز می كند.

 
هر بیماری سخت میكروبی سه مرحله دارد:
1) مرحله جایگیری: در این مرحله میكروب وارد بدن می شود و خود را به محل مناسب خود می رساند.
2) مرحله حاد: شخص بیمار می شود و همه نشانه های بیماری آشكار می شود.
3) مرحله نقاهت: در این مرحله بدن بر میكروب غلبه كرده و رفته رفته تواناتر می شود.
سرعت رشد بعضی از میكروب ها بسیار كند است و مبارزه بدن و میكروب نیز به كندی صورت می گیرد و مدت ها به طول می كشد اینگونه بیماری ها را مزمن می گویند. بیماری سل و یا جزام از جمله       بیماری های مزمن هستند كه در آنها مبارزه بدن و میكروب ماه ها و حتی سالها طول می كشد.

باكتری ها:
مهمترین و مشهور ترین آغازیان پست باكتری ها هستند. تعداد كمی از باكتریها زیان آورند و اغلب آنها مفید هستند و چون آنها برای بقای ما و سایر جانداران اهمیت دارند. حتی در درون بدن ما باكتریهای مفیدی وجود دارند كه بعضی از نیازهای ما را تأمین می كنند.
 
ساختمان بدن باكتری ها :
باكتریها جانداران تك سلولی از گروه پروكاریوت ها هستند. در بدن این جانداران هسته مشخصی دیده نمی شود. بلكه اجزای هسته در درون سیتوپلاسم پراكنده است. باكتریها به شكل و اندازه های گوناگون دیده می شوند. دانشمندان باكتریها را بر اساس شكل به سه دسته تقسیم كرده اند
كه عبارت اند از :
 
1) كوكسی ها یا باكتریهای كروی شكل مثل میكروكوك استرپتوكوك استافیلوكوك
2) باسیل ها یا باكتریهای میله ای شكل باسیل یونجه یا مثل باسیل سیاه زخم
3) اسپریل ها یا باكتریهای فنری شكل مثل نوعی آنژین چركی گلودرد
اصول كخ:

رابرت كخ دانشمند آلمانی مطالعات وسیعی را پیرامون بعضی از بیماری های میكروبی انجام داد.
او توانست عامل بیماری سیاه زخم(باسیلوس آنتراسیس) و سل (مایكوباكتریوم توبركلوزیس) را كشف كند و یا درباره

میكروب وبا (ویریوكلرا) و مالاریا(پلاسمودیوم) تحقیق وسیعی انجام دهد.
روش تحقیق كخ كه به اصول كخ مشهور است ثابت می كند كه بین بعضی میكروب ها و بیماری ها ارتباط وجود دارد.

این اصول عبارتنداز:

1) میكروب عامل بیماری باید به تعداد زیاد در بدن بیمار وجود داشته باشد.
2) این میكروب را باید بتوان بدست آورد و پرورش داد.
3) میكروب پرورش داده شده باید بتواند فرد سالم را بیمار كند و همان بیماری را به وجود آورد.
4) امكان دوباره پرورش میكروب وجود داشته باشد.
 
باكتری ها و غذاها

یكی از علل آلودگی غذاها وجود باكتریها در محیط غذایی است . باكتریها در درون غذاها تولید مثل        می كنند و با رشد و تولید مثل خو، مواد زاید و سمی تولید می كنند همچنین بعضی از باكتریها مثل وبا آبها را آلوده كرده و باعث بیماری می شوند. محیط آشپزخانه باید كاملاً تمیز باشد و ظروف مواد غذایی نیز پاكیزه باشند. همچنین عوامل انتقال دهنده میكروب ها مانند مگس، كرمك، محیط غذایی نیز باید كاملاً از بین ببرند. 


بوی دهان بر اثر فعالیت باكتریهای بی‌هوازِی (anaerobic bacteria) كه تركیبات گوگرد‌دار تولید می‌كنند، ایجاد می‌گردد.این باكتریها بیشتر بر روی زبان و حلق زندگی می ‌كنند و كارشان كمك به هضم تركیبات پروتئینی موجود در دهان است.لوزه ها یکی از مناطقی هستند که به دلیل حفرات سطحی ،پناهگاه های مناسبی برای باکتریها محسوب می شوند.

لوزه ها(tonsils)

لوزه ها یکی از اعضای دهان بوده که از لحاظ ساختمانی شبیه غدد لنفاوی موجود در سایر نقاط بدن از جمله زیر بغل و گردن هستند.همانطور که در تصویر مشاهده می کنید لوزه ها به صورت دو توده نسج نرم  در پشت و بالای زبان قرار دارند. این اعضا چون در مجاورت مسیر هوائی هستند ،با جذب باکتریهای هوای تنفسی  در سیستم دفاعی بدن سهیم هستند.این نقش در چند سال اولیه زندگی اهمیت بیشتری دارد و با افزایش سن از  آن کاسته می شود به طوری که با برداشتن لوزه ها در دوران کودکی قدرت دفاعی بدن تغییر زیادی نمی کند.

این اعضا دارای چین خوردگیها و حفراتی هستند به نام کریپت (crypt) که امکان تجمع ذرات غذائی در آنها وجود دارد. باکتریهای دهان با تجمع بر روی این ذرات رشد میکنند و باعث بد بو شدن انها میگردند. متعاقب تجمع باکتریها سلولهای دفاعی بدن نیز به آنجا کشانده می شوند.به علاوه ، سلولهای مرده مخاط دهان نیز به این تجمع اضافه می شوند که در نهایت اجسام سفید یا زرد رنگی ایجاد میگردد که به دلیل باکتریها بسیار بد بو هستند.این اجسام را اصطلاحا سنگ لوزه [( calculi of the tonsil, or tonsilloliths (tonsil stones] می نامند.(دکتر طالبیان)دنباله

غلب باکتریهای بیماریزای انسانی که قدرت زندگی در خاک را دارند، انواع اسپوردار هستند. اسپور باسیلوس آنتراسیس که عامل سیاه زخم است، دهها سال می‌تواند در خاک زنده بماند و به محض ورود به بدن جانوران ، فعالیت کند. کلاستریدیوم تتانی (عامل کزاز)، کلاستریدیوم بوتولیسم (عامل بوتولیسم) و کلاستریدیوم پرفرنجنس (عامل قانقرن گازی) نیز مثالهایی دیگر از باکتریهای اسپوردار ساکن خاک هستند که می‌توانند از نواحی زخمی وارد بدن شده و بیماری تولید کنند. انواع باکتریهای ایجاد کننده بیماری در گیاهان و حشرات نیز در خاک یافت شده‌اند.





محسن 20
سه شنبه 16 اردیبهشت 1393 10:52 ب.ظ
من نتونستم سیوکنم ...لطفاکمک کنید
پاسخ عفت فتحی باغبادرانی : بنام خدا و با سلام روی نوشته سوال کلیک کنید تا پنجره جدیدی باز شود و در این پنجره جدید بر روی نوشته دریافت فایل کلیک کنید و بعد اگر از نرم افزار internet download manager دارید پنجره کوچکی می آید بر روی دگمه شروع دانلود کلیک کنید و در صورتی که ندارید در این مرحله دانلود می شود.. من در سوالات 3 استان خراسان شمالی ومازندران و گلستان ساده ترش کرده ام تا راحت تر دانلود کنید..عقت فتحی
محسن 20
سه شنبه 16 اردیبهشت 1393 10:51 ب.ظ
من نتونستم سیوکنم ...لطفاکمک کنید
پاسخ عفت فتحی باغبادرانی : بنام خدا و با سلام روی نوشته سوال کلیک کنید تا پنجره جدیدی باز شود و در این پنجره جدید بر روی نوشته دریافت فایل کلیک کنید و بعد اگر از نرم افزار internet download manager دارید پنجره کوچکی می آید بر روی دگمه شروع دانلود کلیک کنید و در صورتی که ندارید در این مرحله دانلود می شود.. من در سوالات 3 استان خراسان شمالی ومازندران و گلستان ساده ترش کرده ام تا راحت تر دانلود کنید..عقت فتحی
فاطمه
پنجشنبه 11 اردیبهشت 1393 09:40 ق.ظ
ممنون مطالبتون خوب بود.
زهرا
شنبه 6 اردیبهشت 1393 04:39 ب.ظ
ممنون خوب بود واسه دبیرستان لازمم شد
جمعه 5 اردیبهشت 1393 03:14 ب.ظ
خیلی عالی بود من اول دبیرستانم واین مطالب خیلی به دردم خورد
حمید مرادی
یکشنبه 17 فروردین 1393 08:02 ب.ظ
یعنی اینا رو دانش اموز ..... نوشته نه بابا!!یعنی اینا رو دانش اموز ..... نوشته نه بابا!!یعنی اینا رو دانش اموز ..... نوشته نه بابا!!یعنی اینا رو دانش اموز ..... نوشته نه بابا!!
حمید مرادی
یکشنبه 17 فروردین 1393 08:00 ب.ظ
چرا مطالب كمی وجود دارد ای بابا!!!!
مارینا جانننننننننننننننننننننننننن
شنبه 16 فروردین 1393 07:24 ب.ظ
ببخشید چه جوری می شه سایت رابدون اینترنت saveکرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مارینا جانننننننننننننننننننننننننن
شنبه 16 فروردین 1393 07:21 ب.ظ
ضررهااااااااا
سونگیل کوک
شنبه 3 اسفند 1392 07:29 ب.ظ
مهرناز save چیه
سونگیل کوک
شنبه 3 اسفند 1392 07:28 ب.ظ
مهرناز save چیه
پاسخ عفت فتحی باغبادرانی : بنام خدا و با سلام ....save به معنی ضبط کردن مطلبی می باشد
سونگیل کوک
شنبه 3 اسفند 1392 07:27 ب.ظ
ایول به سایت
شنبه 3 اسفند 1392 07:25 ب.ظ
ایول
امین
دوشنبه 28 بهمن 1392 04:34 ب.ظ
سلام.ممنون خیلی به دردم خورد
مهدیس قاضی
یکشنبه 27 بهمن 1392 06:15 ب.ظ
اصلا سایت خوبی نبود.
ای کاش ضرر باکتری را هم در سایت میگذاشتید
مهدیس قاضی
یکشنبه 27 بهمن 1392 06:13 ب.ظ
این سایت از فواید باکتری توضیح های خوبی داده بود امّا اصلاً از زیان باکتری نگفته بود.
مهدیس قاضی
یکشنبه 27 بهمن 1392 06:12 ب.ظ
این سایت از فواید باکتری توضیح های خوبی داده بود امّا اصلاً از زیان باکتری نگفته بود.
مسخره
یکشنبه 27 بهمن 1392 06:12 ب.ظ
این سایت از فواید باکتری توضیح های خوبی داده بود امّا اصلاً از زیان باکتری نگفته بود.
مسخره
یکشنبه 27 بهمن 1392 06:09 ب.ظ
اصلا سایت خوبی نبود.
ای کاش ضرر باکتری را هم در سایت میگذاشتید
مهرناز سلیمانی راد
چهارشنبه 16 بهمن 1392 08:37 ق.ظ
قشنگ بود. همه را save کردم.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر




Admin Logo
themebox Logo